Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Starostwa Powiatowego w Myśliborzu

Wyszukiwanie zaawansowane

Tagi

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Myśliborzu

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Myśliborzu

ul. Północna 15

74-300 Myślibórz

tel./fax 747 22 96

Adres e-mail

mysliborz.piw@wetgiw.gov.pl

mysliborz.piw@wp.pl

Obejmuje swoim zasięgiem powiat Myślibórz

Godziny urzędowania : od poniedziałku do piątku od 700 do1500

Kierownik Powiatowego Inspektoratu Weterynarii:

Witold Hącia  – Powiatowy Lekarz Weterynarii

         

Do zadań Inspekcji Weterynaryjnej należy:

1.   Przyjmowanie zgłoszeń o rozpoczęciu działalności gospodarczej przez podmioty zajmujące się zarobkowym przewozem zwierząt, niejadalnych surowców zwierzęcych, ich skupem, organizowaniem lub urządzaniem spędów i wystaw zwierząt, produkcją lub przetwarzaniem, przechowywaniem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, zarobkowym wytwarzaniem, przetwarzaniem, obrotem lub składowaniem niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków paszowych, pozyskiwaniem, konserwacją, obróbką, przechowywaniem, wprowadzaniem do obrotu lub wykorzystywaniem materiału biologicznego, prowadzeniem punktów kopulacyjnych, wylęgiem drobiu i narybku, prowadzeniem schronisk dla zwierząt, zbieraniem, przetwarzaniem, grzebaniem lub spalaniem zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych, hodowlą zwierząt laboratoryjnych i lecznictwem zwierząt.

2.   W razie stwierdzenia, że działalność powyższa jest prowadzona niezgodnie z warunkami weterynaryjnymi, wydawanie decyzję o usunięciu uchybień lub wstrzymaniu działalności do czasu ich usunięcia.

3.   Wydawanie świadectw zdrowia zwierzęcia.

4.   Wyznaczanie punktów szczepień przeciwko wściekliźnie

5.   Ustalanie miejsca kwarantanny lub uboju zwierząt przywożonych z zagranicy.

6.   Ustalanie miejsca składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i materiału biologicznego przywożonego z zagranicy.

7.   Ustalanie miejsca składowania niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz i surowców paszowych przywożonych z zagranicy.

8.   Wydawanie zgody na wyładowanie lub przeładowanie towarów przewożonych przez terytorium RP.

9.   Zlecanie przeprowadzania badań w czasie kwarantanny lub badań poubojowych zwierząt przywożonych z zagranicy i podejmowanie na ich podstawie decyzji o dalszym przeznaczeniu.

10. Nadzór nad przestrzeganiem przez producenta mięsa, środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, niejadalnych surowców zwierzęcych, materiału biologicznego, spełnienia warunków weterynaryjnych i sanitarnych oraz wydawania świadectwa zdrowia potwierdzającego, że towary przeznaczone do wywozu za granicę odpowiadają tym warunkom.

11. Przyjmowanie zawiadomień i podejmowanie niezwłocznych czynności w celu wykrycia lub wykluczenia choroby zakaźnej.

12. Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt.

13. Organizowanie i nadzorowanie badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz ustalanie rzeźnianych i terenowych obwodów badania i wyznaczanie do nich lekarzy weterynarii.

14. Wystawianie świadectw przydatności do spożycia dla mięsa wprowadzanego do obrotu.

15. Przyjmowanie zgłoszeń od podmiotów zajmujących się ubojem zwierząt, rozbiorem i przetwórstwem mięsa zwierząt łownych, składowaniem mięsa i jego przetworów, o zamiarze rozpoczęcia działalności.

16. Podejmowanie decyzji o wstrzymaniu prowadzenia działalności i usunięciu uchybień przez podmioty prowadzące wymienioną działalność niezgodnie z warunkami weterynaryjnymi.

17. Organizowanie monitoringu chorób zakaźnych oraz monitoringu jakości zdrowotnej środków na pozostałości chemiczne i biologiczne oraz stopień zakażenia radiologicznego.

18. Nadzór nad przechowywaniem niejadalnych produktów zwierzęcych oraz obrotem nimi i ich przewozem.

19. Nadzór nad wytwarzaniem lub obrotem środkami żywienia zwierząt oraz dodatkami paszowymi.

20. Nadzór nad wytwarzaniem pasz leczniczych.

21. Nadzór nad miejscami odpoczynku i gromadzenia zwierząt.

22. Nadzór nad produkcją, pozyskiwaniem, konserwacją, obróbką, przechowywaniem, wprowadzaniem do obrotu lub wykorzystaniem materiału biologicznego.

23. Nadzór nad wylęgiem ryb, skorupiaków i mięczaków.

24. Nadzór nad zbieraniem, przetwarzaniem, grzebaniem lub spalaniem materiału niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.

25. Nadzór nad utrzymywaniem zwierząt dzikich.

26. Nadzór nad rejestracją i oznakowaniem zwierząt prowadzonymi przez Agencję Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa.

27. Nadzór nad stosowaniem środków farmaceutycznych i materiałów medycznych przeznaczonych dla zwierząt.


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Katarzyna Ostrowska-Wolska

Data wytworzenia:
22 maj 2003

Osoba dodająca informacje

Marek Dmytruszewski

Data publikacji:
22 maj 2003, godz. 15:58

Osoba aktualizująca informacje

Ewelina Szóstka

Data aktualizacji:
15 lut 2022, godz. 14:39